Audiobookul

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
    Rău           Bun

Țiganii. Istoria Unui Popor European Volumul 2 - Primele Migrații; Angus Fraser - Audiobook

  • 10,00 Lei
  • Preturile afisate contin TVA.
    0751066694

    Comenzi telefonice (8-17)

    TRANSPORT GRATUIT

    pt. comenzi mai mari de 150 lei

Adaugă in Wishlist Compară produsul

Încă de la misterioasa lor apariție în Europa, acum mai bine de nouă sute de ani, țiganii au refuzat să se înscrie în cadrele unei existențe stabile, conformă cu convențiile sociale acceptate. Așa se face că obiceiurile și cultura lor au rămas practic neînțelese, păstrarea propriei lor identități izbindu-se de respingerea societăților cu care au conviețuit.

Cartea de față începe cu cercetarea originii lor indiene, continuând cu migrațiile ce i-au purtat din Evul Mediu până în zilele noastre prin Orientul Apropiat, Europa răsăriteană și cea occidentală. Cunoscuți încă din cele mai vechi timpuri pentru talentul lor muzical, pentru iscusința cu care prelucrau metalele, pentru priceperea la cai și pentru arta de ghicitori și de vindecători, țiganii au avut parte totuși de-a lungul întregii lor istorii de o imagine cu persistente conotații negative. Cercetând rădăcinile istorice ale acestui fapt, Angus Fraser îi subliniază efectele în diferite epoci - de la frecventele expulzări din trecutul mai îndepărtat până la „holocaustul uitat" din timpul celui de-al doilea război mondial -, trasând totodată un viguros tablou al prezentului.


„Cartea lui Sir Angus Fraser, Țiganii, care a fost tradusă din engleză în română la Editura Humanitas, este un adevărat monument de erudiție care aduce o masă de informații asupra migrației țiganilor și răspândirii lor în Europa. Prin voluminoasa ei bibliografie, va rămâne un prețios instrument pentru orice cercetător al problemei de acum înainte.

Din punctul nostru de vedere, regret însă doua lucruri: mai întâi, că din exces de scrupulozitate, după ce ne dă diversele păreri care s-au exprimat asupra cutărui aspect din vasta problemă, nu ia atitudine arătându-și preferințele pentru una din teorii sau trăgând el însuși o concluzie, în al doilea rând, prin faptul că nu cunoaște limba noastră, când suntem țara cu cea mai mare proporție de romi si care a fost în Evul Mediu unul din principalele canale de trecere a lor spre Occident, nu cunoaște nimic din serioasele lucrări apărute la noi despre țigani, afară de cartea lui Kogalniceanu tânăr, aparută în franceză, în 1837 (!). Cartea este totuși indispensabilă în biblioteca oricărui cercetător al chestiunii." Neagu Djuvara

Recomandări